کد خبر : 33405 تاریخ انتشار : 1396/8/15-9:23:30
مدیریت استفاده از امکانات ورزشی نادرست است
رییس پژوهشگاه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی می‌گوید اگر سیاست‌گذاری صحیحی در بودجه‌بندی و بودجه‌ریزی وجود داشته باشد حتماً این امکان وجود دارد که امکانات ورزشی رایگان برای بخشی از جامعه فراهم شود.
لینک کوتاه http://www.ssrc.ac.ir/id/33405
 به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم ورزشی، دکتررضا قراخانلو در گفت‌وگو با ایسنا درباره شرایط و راهکارهای ایجاد امکانات ورزشی ارزان و رایگان برای مردم اظهار کرد: در تمام دنیا رویه‌ای وجود دارد که بر اساس برخی از شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی هزینه خدمات ورزشی برای بعضی از افراد می‌تواند در حد بسیار نازلی باشد و حتی به مرز رایگان هم برسد. اما به نظر نمی‌رسد که بتوانیم خدمات ورزشی به تمام اقشار و گروه‌ها در یک جامعه رایگان داده شود و اصلاً معلوم نیست که این کار درست باشد. در تمام دنیا اقشار و طبقاتی که می‌توانند از عهده  هزینه‌ها بربیایند، برای دریافت خدمات ورزشی پول می‌دهند.
وی افزود: از طرفی خدمات گیرندگان و کسانی که به ورزش همگانی می‌پردازند را می‌شود دسته‌بندی کرد و از سوی دیگر ورزش همگانی یک مفهوم عمومی است که دارای انواع متفاوتی از فعالیت‌هاست و ممکن است یک نوع ورزش همگانی بسیار بسیار ساده و ارزان و ورزشی هم باشد که مقداری لوکس‌تر و هزینه‌برتر باشد.
رییس پژوهشگاه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی تأکید کرد: دولت و حاکمیت باید برای اقشار  کم‌درآمد امکانات ورزشی بسیار ارزان و حتی رایگان را فراهم کند. در این موضوع شهرداری‌ها می‌توانند محور باشند. همچنین ادارات دولتی برای زیرمجموعه‌های خودشان یا نیروهای نظامی برای پرسنل خودشان باید این امکانات را فراهم کنند. بنابراین حاکمیت باید سیاست‌ها و برنامه‌هایی را داشته باشند که برای ورزش همگانی هزینه کند و این هزینه را حتماً به‌عنوان سرمایه‌گذاری قلمداد کند.
دکترقراخانلو خاطرنشان کرد: باید ایمان داشته باشیم که جمله "هزینه کردن برای ورزش همگانی مردم، سرمایه‌گذاری است" شعار نیست و یک موضوع صحیحی است و به این وسیله می‌توان از هزینه‌های بهداشتی و درمانی کم کرد. در شرایط فعلی سهم درمان، دارو، بیمارستان‌ها و وزارت بهداشت از بودجه و اعتبارات کشور قابل‌توجه و زیاد است و اگر قرار باشد دولت به همین ترتیب ادامه دهد ممکن است طرح سلامت صدمه ببیند.
استاد تربیت‌بدنی دانشگاه بابیان اینکه کشورهای توسعه‌یافته هزینه‌های بهداشتی و درمانی را از طریق ورزش کم کرده‌اند تصریح کرد: در سال‌های 80 تا 84 که ما بر روی تدوین طرح جامع کار می‌کردیم به منابع علمی خارجی دسترسی پیدا کردیم که بر طبق آن‌ها اگر یک دلار در ورزش سرمایه‌گذاری شود حدود 3 دلار در هزینه‌های بهداشتی و درمانی صرفه‌جویی می‌شود.
او در پاسخ به این سؤال که آیا تأمین امکانات ورزشی رایگان قابل‌اجرا و دست‌یافتنی است یا خیر، تأکید کرد: قطعاً دست‌یافتنی است. اگر جدول بودجه سالانه دولت، شهرداری‌ها، نهادها و تمام ارگان‌هایی که در این کشور پول هزینه می‌کنند را نگاه کنید، متوجه می‌شوید متأسفانه گاها پول درجاهایی هزینه می‌شود که بازده ندارند. بنابراین اگر سیاست‌گذاری صحیحی در بودجه‌بندی و بودجه‌ریزی کشور وجود داشته باشد حتماً این امکان وجود دارد که امکانات ورزشی رایگان در اختیار بخشی از جامعه قرار گیرد.
دکترقراخانلو در پاسخ به این سؤال که فارغ از بحث هزینه‌ها، آیا ازنظر کمیت این امکانات تناسبی با جمعیت کشور دارد یا خیر، توضیح داد: این موضوع درستی است که ما هنوز نیاز به امکانات بیشتری چه به لحاظ کمی و چه به لحاظ کیفی داریم اما مسئله مهم‌تر وفوری‌تر این است که از امکانات فعلی با مدیریت بسیار قابل‌تأملی بهره‌برداری می‌کنیم. یعنی شک نکنید که فضاها و امکانات ورزشی بسیاری راداریم که ساعات زیادی بدون استفاده و خالی هستند. امکانات زیادی راداریم که برای فلان موسسه، وزارتخانه و نهاد است و فقط در اختیار بخشی از پرسنل آن سازمان قرارمی‌گیرد و عمدتاً ممکن است کمتر به افراد کم‌درآمد و ضعیف آن نهاد برسد و بیشتر در اختیار مدیران و افراد برجسته‌تر قرار می‌گیرد.
رییس پژوهشگاه تربیت‌بدنی ادامه داد: بنابراین مشکل اصلی ما می‌تواند این باشد که امکانات موجود را به شکل بهتری استفاده کنیم و این کار می‌تواند درصد زیادی از ضعف‌های ما درزمینهٔ کمبود امکانات ورزشی را پوشش دهد.
او درباره اینکه آیا هزینه‌بر بودن ورزش بهانه است یا در کم بودن ورزش همگانی و ورزش نکردن مردم اثر معناداری دارد، بیان کرد: من فکر می‌کنم درعین‌حال که این موضوع یک مسئله واقعی است و بسیاری از مردم ما به دلایل مالی نمی‌توانند ورزش کنند اما همچنان ضعف بزرگ‌تر ما در حوزه فرهنگی است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر مردم به این باور نرسیده‌اند که در هر شرایطی حتی شرایط بی‌پولی، مشکلات خانوادگی و مشغله‌های مختلف نباید ورزش کردن را کنار بگذارند. این مسئله ازنظر فرهنگی هنوز برای مردم جا نیفتاده و به همین خاطر به بهانه‌های مختلف ورزش کردن را ترک می‌کنند. همان‌طور که درصد فراوانی از کسانی که ورزش نمی‌کنند افراد کم‌درآمد نیستند و درصد قابل‌توجهی از زنان، مردان، دختران و پسرانی که مشکل چاقی و بیماری‌هایی نظیر دیابت دارند افراد دارای مشکلات مالی نیستند. پس فرهنگ ورزش کردن هنوز در کشور ما نیازمند تقویت است.
منبع خبر:خبرگزاری ایسنا