انتشار نخستین دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی WHO برای استفاده از داروهای مبتنی بر GLP-1 در درمان چاقی

۱۵ آذر ۱۴۰۴ | ۱۱:۳۱ کد : ۳۵۶۹ معاونت پژوهشی اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۶۲
سازمان جهانی بهداشت: فعالیت بدنی جزء حیاتی است؛ نخستین دستورالعمل در خصوص GLP-1 و درمان چاقی منتشر شد.
انتشار نخستین دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی WHO  برای استفاده از داروهای مبتنی بر GLP-1  در درمان چاقی

سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای نخستین‌بار دستورالعمل جامع استفاده از داروهای «پپتید شبه‌گلوکاگون-۱» یا GLP-1 را در درمان چاقی منتشر کرد؛ اقدامی مهم در پاسخ به روند رو‌به‌افزایش چاقی که اکنون بیش از یک میلیارد نفر را در جهان تحت تأثیر قرار داده است. همچنین برآورد می‌شود که هزینه اقتصادی جهانی چاقی تا سال ۲۰۳۰ به ۳ تریلیون دلار در سال برسد.

در همین راستا، سازمان جهانی بهداشت خواستار اقدام فوری کشورها برای حمایت از فعالیت بدنی و توسعه برنامه‌های کنترل چاقی شده و تأکید می‌کند که استفاده از داروهای مبتنی بر GLP-1 می‌تواند یکی از ابزارهای مؤثر برای مدیریت این بیماری باشد؛ البته در کنار مداخله‌های رفتاری و حمایت‌های ساختاری.

به گفته‌ی دکتر محمد شریعت‌زاده عضو هیئت علمی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی  این دستورالعمل تازه نشان‌دهنده‌ی تغییر رویکرد جهانی به چاقی به‌عنوان یک بیماری مزمن، پیچیده و نیازمند مراقبت مادام‌العمر است. طبق داده‌هایWHO، چاقی در سال ۲۰۲۴ با ۳.۷ میلیون مرگ مرتبط بوده و پیش‌بینی می‌شود بدون اقدام مؤثر، تعداد مبتلایان تا سال ۲۰۳۰ دو برابر شود.

در این دستورالعمل، دو توصیه اصلی ارائه شده است:

۱. استفاده از داروهای GLP-1 برای درمان بلندمدت چاقی در بزرگسالان (به جز زنان باردار)
اثرگذاری این داروها در کاهش وزن و بهبود شاخص‌های متابولیک تأیید شده، اما WHO به دلیل محدودیت داده‌های مربوط به اثربخشی و ایمنی بلندمدت، هزینه بالا و آمادگی ناکافی نظام‌های سلامت، این توصیه را «مشروط» اعلام کرده است.

2- همراهی دارو با مداخله‌های رفتاری
برنامه‌های ساختارمند شامل رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم می‌توانند اثربخشی درمان با GLP-1 را افزایش دهند.

دکتر شریعت‌زاده تأکید می‌کند که هیچ دارویی به‌تنهایی قادر به حل چاقی نیست و به همین دلیل نیز  WHO   اعلام کرده راهبرد مؤثر باید بر سه اصل زیر استوار باشد:

•    ایجاد محیط‌های سالم‌تر و پیشگیری جمعیتی
•    حمایت از افراد در معرض خطر بالا
•    دسترسی عادلانه به مراقبت مستمر و فردمحور
چالش مهم: دسترسی عادلانه

در بخش «ملاحظات اجرایی WHO  هشدار می‌دهد که در صورت نبود سیاست‌گذاری هوشمندانه، دسترسی به داروهای GLP-1 می‌تواند نابرابری‌های سلامت را افزایش دهد. حتی  با رشد تولید، این داروها تا سال ۲۰۳۰ تنها به کمتر از ۱۰٪ افراد نیازمند می‌رسند. از همین رو، WHO از کشورهای جهان می‌خواهد راهکارهایی مانند خرید تجمیعی، قیمت‌گذاری پلکانی و صدور مجوز داوطلبانه را برای گسترش دسترسی دنبال کنند.

دکتر شریعت‌زاده همچنین افزود که این دستورالعمل یکی از محورهای اصلی برنامه  WHO برای توقف چاقی است و با تولید شواهد جدید به‌روزرسانی خواهد شد.

علاقه‌مندان برای دسترسی به گزارش کامل WHO  اینجا کلیک کنند.

انتهای پیام/

آخرین ویرایش۱۵ آذر ۱۴۰۴

اخبار مرتبط


نظر شما :